ΚΕΑΟ – Νέα εγκύκλιος για τις 120 δόσεις

ΚΕΑΟ – Νέα εγκύκλιος για τις 120 δόσεις 

efka_cover_F489963618.jpg

 

ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΗΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Στην αποσαφήνιση του πώς μπορεί να ενταχθεί ένας επαγγελματίας στη ρύθμιση των 120 δόσεων προχωρά το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε εγκύκλιο την οποία εξέδωσε. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το πεδίο της εφαρμογής της ρύθμισης, το ΚΕΑΟ ξεκαθαρίζει πως στη ρύθμιση οφειλών βάσει των εν λόγω διατάξεων μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες με συνολικές οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που υπερβαίνουν το ποσό των 50.000€. 

Τα πρόσωπα που υπάγονταν στο πεδίο εφαρμογής της και για τα οποία προβλεπόταν ως ανώτατο όριο οφειλών το ποσό των 50.000€ (φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, διμερής διαπραγμάτευση) μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτηση ανεξαρτήτως ύψους οφειλών. 

Με την σχετική Απόφαση στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς Φ.Κ.Α. που γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 αντί του προ ισχύοντος χρονικού ορίου της 31ης/12/2016 και είναι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης βεβαιωμένες με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση. 

Ο οφειλέτης μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του σε ισόποσες, μηνιαίες, τοκοχρεωλυτικές δόσεις για τον υπολογισμό των οποίων λαμβάνεται υπόψη επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο euribor τριμήνου, προσαυξημένο 5 εκατοστιαίες μονάδες. Το επιτόκιο είναι σταθερό, με κρίσιμο χρόνο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ρύθμισης και υπολογίζεται ετησίως. 

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης που θα προτείνεται δε δύναται να είναι μικρότερο από το ποσό των 50 ευρώ ανά πιστωτή ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις 120. 

Πιο συγκεκριμένα, το Κ.Ε.Α.Ο. προτείνει ρυθμίσεις ανάλογα με την ύπαρξη ή μη πτωχευτικής και το ύψος του ποσού της οφειλής, ως εξής: 

Για οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) έως 20.000€ έχει εφαρμογή διάταξη της σχετικής Απόφασης: 

· Για συνολικές βασικές οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία μέχρι του ποσού των 3.000€: 

– Τμηματική καταβολή του συνόλου της οφειλής, χωρίς διαγραφή κανενός ποσού. 

– Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ 

– Μέγιστος αριθμός δόσεων 36

 · Για συνολικές βασικές οφειλές προς ταμεία από 3.001€ έως 20.000€: 

– Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής 

– Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ 

– Μέγιστος αριθμός δόσεων 120 

Για οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικές οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους (διμερής) και ανέρχονται έως 20.000€ ισχύουν τα παρακάτω: 

– Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής 

– Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ 

– Μέγιστος αριθμός δόσεων 120 

Στα φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικές οφειλές προς τα ταμεία που υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους (διμερής) και ανέρχονται από 20.000,01 ευρώ έως 125.000 ευρώ ισχύουν τα παρακάτω: 

Το Κ.Ε.Α.Ο. χορηγεί ρυθμίσεις μόνο εφόσον πληρείται και το ακόλουθο κριτήριο βιωσιμότητας: Ο λόγος του χρέους, όπως αυτό προκύπτει αφού από τη συνολική οφειλή προς Φ.Κ.Α. προαφαιρεθεί το 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, προς το εισόδημα, είναι μικρότερος ή ίσος του 8. 

Οι προτάσεις ρύθμισης έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: 

– Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής 

– Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ

 – Μέγιστος αριθμός δόσεων 120 

Για οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικές οφειλές προς τους Φ.Κ.Α. που υπερβαίνουν το ογδόντα πέντε τοις 85% των συνολικών οφειλών τους (διμερής) και υπερβαίνουν τις 125.000 ευρώ ισχύουν τα ακόλουθα: 

– Το Κ.Ε.Α.Ο. χορηγεί ρυθμίσεις μόνο εφόσον προσκομίζεται από τον οφειλέτη αξιολόγηση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα. Ο τελευταίος θα πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο, μέλος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για 5 έτη τουλάχιστον, με άδεια ασκήσεως Οικονομολογικού Επαγγέλματος ή άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού τάξης Α’ ή νομικό πρόσωπο. Το κόστος της παραπάνω έκθεσης βαρύνει τον οφειλέτη. Για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη προαφαιρούνται από το χρέος το 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. 

– Το σχέδιο αναδιάρθρωσης πρέπει να είναι σύμφωνο με τα οριζόμενα στην παρ. 21 του άρθρου 15 του ν. 4469/2017, καθώς και να μην φέρει το ΚΕΑΟ σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, στο πλαίσιο διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.

Σχετικά Αρχεία:

Προηγούμενο Σύσκεψη εργασίας για τα δάνεια με την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας